Προσθήκη Αζώτου Στον Αμπελώνα. Επίδραση Στο Αφομοιώσιμο Από Τις Ζύμες Άζωτο

Η προσθήκη αζώτου στα φυτά της αμπέλου αυξάνει τη συγκέντρωση του αζώτου στη ράγα . Πολλά συστατικά της ράγας τα οποία συμβάλλουν στη γεύση και στο άρωμα του οίνου επηρεάζονται από την προσθήκη αζώτου άμεσα ή έμμεσα. Έτσι αλλαγές στη συγκέντρωση και τη σύνθεση των αζωτούχων ενώσεων στο γλεύκος μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά …

Εκχύλιση Φαινολικών Συστατικών

Θερμοκρασία Έχει βρεθεί ότι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την αλκοολική ζύμωση αυξάνουν την εκχύλιση των φαινολικών συστατικών. Κρασιά από τις ποικιλίες Pinot noir και Cabernet sauvignon είχαν μεγαλύτερη ένταση χρώματος καθώς η θερμοκρασία της αλκοολικής ζύμωσης αυξήθηκε από 11,8 C , στους 21,3 C και στους 26,9 C(Ough and Amerine 1961). Η αυξημένη εκχύλιση των φαινολικών …

Ειδικά Στελέχη Ζυμών Μειώνουν Τον Αλκοολικό Τίτλο Και Διατηρούν Την Ποιότητα Του Οίνου

Ομάδα Αυστραλών ερευνητών κατάφερε να απομονώσει ειδικά στελέχη ζυμών , τα όποια παρήγαγαν χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλης στον οίνο διατηρώντας ταυτόχρονα και την ποιότητα του. Τα τελευταία 10-15 χρόνια , ο αλκοολικός τίτλος των πραγόμενων οίνων αναρηχήθηκε από 11-12,5% στο 15% . Το γεγονός αυτό απο μερίδα οινόφιλων θεωρήθηκε οτι αλλοιώνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και των …

Αλκοολική ζύμωση. Από το γλεύκος στον οίνο.

Η μετατροπή του γλεύκους σε οίνο από τις ζύμες , απουσία αέρα (οξυγόνου) είναι η γνωστή αλκοολική ζύμωση. Στην ουσία , υψηλή συγκέντρωση ζαχάρων (γλυκόζη και φρουκτόζη) μετατρέπεται μέσω μιας σειράς μεταβολικών σταδίων (γλυκόλυση , αλκοολική ζύμωση) σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθανόλη , παράλληλα με ποικιλία παραπροϊόντων που σχηματίζονται σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις. Η …

Πως Διαμορφώνεται Το Άρωμα Του Κρασιού

Η εμφάνιση , το άρωμα , η γεύση και το σώμα του οίνου , προέρχονται κυρίως από τέσσερις πηγές : Η αλκοολική ζύμωση αντιπροσωπεύει την κύρια διεργασία κατά την οποία αναπτύσσονται οι ενεργά αρωματικές ενώσεις μια και συγκρινόμενο με το κρασί το άρωμα του σταφυλοχυμού/γλεύκους είναι σχετικά χαμηλό (Rapp 1988, Jackson 2000, Lambrechts and Pretorius …

Καλές καλλιεργητικές πρακτικές για την ελαχιστοποίηση των απωλειών αζώτου

Καλές καλλιεργητικές πρακτικές για την ελαχιστοποίηση των απωλειών αζώτου: Τα ανόργανα λιπάσματα συμβάλλουν περίπου στο 10% των συνολικών εκπομπών αέριας αμμωνίας , υπάρχουν όμως διαφορές ανάμεσα στους διάφορους τύπους λιπασμάτων. Η ούρια και τα ανόργανα λιπάσματα αμμωνιακής μορφής διαθέτουν μεγαλύτερο δυναμικό εκπομπής αερίου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Για τα ανόργανα λιπάσματα η μέση απώλεια με …

Τύποι Αζωτούχων Λιπασμάτων

Οι γεωργοί της δυτικής Ευρώπης είχαν πάντοτε στη διάθεση μεγάλη ποικιλία τύπων λιπασμάτων. Η σημερινή χρήση μιας ποικιλίας προϊόντων είναι αποτέλεσμα πειραματισμού και πρακτικής εφαρμογής χρήσης διαφορετικών πηγών αζώτου σε μεγάλο αριθμό καλλιεργειών και εδαφών σε διαφορετικές ευρωπαϊκές κλιματικές συνθήκες. Από το 1970 και μετά το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης των αζωτούχων …

Λίπανση. Πότε Είναι Η Καταλληλότερη Εποχή. Άζωτο

Το άζωτο είναι ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά προκειμένου να αναπτυχθούν επαρκώς. Τα νιτρικά (NO3-) και τα αμμωνιακά (NH4+) ιόντα αποτελούν τις βασικές μορφές αζώτου που απορροφώνται από τα φυτά. Τα αμμωνιακά ιόντα προσλαμβάνονται με μικρότερη ταχύτητα και μετατρέπονται στη νιτρική μορφή μέσο της νιτροποίησης. Όταν το άζωτο προστίθεται σε …

Παράγοντες Που Επηρεάζουν Την Αζωτούχο Θρέψη Του Αμπελιού

Αν υποτεθεί ότι εκλείπουν άλλοι περιοριστικοί παράγοντες (πχ ανεπάρκεια νερού) , η εφαρμογή ανόργανου αζώτου παρέχει στο αμπέλι μια εύκολα διαθέσιμη μορφή αζώτου , και κατά συνέπεια αυξάνει το άζωτο στα φυτά το οποίο συνήθως διαπιστώνεται με την ανάλυση των μίσχων. Η επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης , στην παραγωγή και στη σύνθεση της σταφυλής εξαρτάται …

Επίδραση της αζωτούχου θρέψης στα σταφύλια τη ζύμωση και τον οίνο.

Η διαχείριση της θρέψης της αμπέλου έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη σύσταση των ραγών και τελικά στη σύνθεση του οίνου , η οποία με τη σειρά της την ποιότητα και την αξία του παραγόμενου προϊόντος. Το άζωτο αποτελεί σημαντικό μακροστοιχείο με βασικό ρόλο σε πολλές βιολογικές λειτουργίες και διαδικασίες τόσο στο αμπέλι όσο και …