Ρόλος Των Θρεπτικών Στοιχείων στη φυσιολογία του αμπελιού

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου βλαστικού κύκλου στο αμπέλι μπορεί να σημειωθούν ελλείψεις θρεπτικών που επηρεάζουν τη φυσιολογία των φυτών. Οι ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων μπορούν να επηρεάσουν το μέγεθος , το χρώμα , τη χημική σύσταση , την απόδοση και το προσδόκιμο ζωής μεμονωμένων οργάνων ή και ολόκληρου του φυτού. Η έλλειψη μπορεί να αφορά ένα ή περισσότερα στοιχεία (Pearson and Goheen 1988). Τα ορατά συμπτώματα παρέχουν πληροφορίες για την αιτία που τα προκάλεσε , όμως οι αναλύσεις εδάφους και των φύλλων (έλασμα ή μίσχος) επιβεβαιώνουν τη θρεπτική διαταραχή

Η κινητικότητα στη βίβλο και ο ρόλος των θρεπτικών στοιχειών στη φυσιολογία της αμπέλου συνοψίζονται παρακάτω.

Θρεπτικό Στοιχείο Κιν. στη βίβλο Βασικός Ρόλος
Άζωτο Υ Συστατικό της χλωροφύλλης , των πρωτεϊνών , των ορμονών , των νουκλεϊκών οξέων , της λεκιθίνης , των βιταμινών και των αλκαλοειδών. Προάγει τη βλαστική ανάπτυξη (ζωηρότητα) , προκαλεί καθυστέρηση στην έκπτυξη των οφθαλμών , αυξάνει το μέγεθος των βλαστών και των φύλλων , αυξάνει την ευαισθησία στην ξηρασία και στις ασθένειες , προκαλεί μείωση της σύνθεσης ρεσβερατρόλης , παρατείνει τη βλαστική περίοδο , προάγει τις ελλείψεις Fe και K.  Ευνοεί την αύξηση της παραγωγής , καθυστερεί την ωρίμανση και υποβαθμίζει την ποιότητα.
Φώσφορος Υ Συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών , των νουκλεϊκών οξέων , των βιταμινών , της λεκιθίνης , των πρωτεϊνών και του ΑΤΡ. Προάγει την αύξηση των ακραίων μεριστωμάτων στους βλαστούς και στις ρίζες. Βελτιώνει το άρωμα των σταφυλών.
Κάλιο Υ Προάγει την αύξηση των βλαστών , βελτιώνει την αντοχή στο ψύχος και στις ασθένειες , τη συσσώρευση σακχάρων και αμύλου (στις ράγες και στα ξυλώδη μέρη αντίστοιχα), ελέγχει την υδατική κατάσταση και το επίπεδο οξύτητας ενεργοποιώντας αρκετά ένζυμα. Απαιτείται για τη σύνθεση των πρωτεϊνών.
Ασβέστιο Χ Συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων. Εμπλέκεται στη σύνθεση των πρωτεϊνών και υδατανθράκων και στην διαπνοή.
Μαγνήσιο Υ Συστατικό της χλωροφύλλης και ενεργοποιητής ενζύμων. Εμπλέκεται στην κατανομή των υδατανθράκων.
Θείο Υ Συστατικό κάποιων αμινοξέων , βιταμινών και του συνένζυμου Α
Σίδηρος Μ Συστατικό του κυτοχρώματος και άλλων ενζύμων  που εμπλέκονται στην φωτοσύνθεση , αναπνοή και αναγωγή των νιτρικών.
Βόριο Μ Προάγει την ανάπτυξη των ριζών , τη σύνθεση της λιγνίνης , τη λειτουργικότητα και την  ακεραιότητα των μεμβρανών, τη βλάστηση της γύρης και την ανάπτυξη του γυρεοσωλήνα , και τη συγκέντρωση σακχάρων.
Μαγγάνιο Χ Εμπλέκεται στο μεταβολισμό των οξειδώσεων και των πρωτεϊνών , στη φωτοσύνθεση και στη ρύθμιση των ορμονών. Βελτιώνει τη γονιμότητα των οφθαλμών , την καρπόδεση , την ξυλοποιήση και το μπουκέτο των οίνων.
Ψευδάργυρος Μ Βελτιώνει την καρποφορία των οφθαλμών , την καρπόδεση , την αντοχή στην ξηρασία και στο ψύχος , τη σταθερότητα των μεμβρανών και το μπουκέτο των οίνων.
Χαλκός Μ Εμπλέκεται στο σχηματισμό και τη γονιμότητα της γύρης , στη σύνθεση της λιγνίνης και στην αντοχή στις ασθένειες.
Μολυβδαίνιο Μ Συστατικό της νιτρικής ρεδουκτάσης, εμπλέκεται στο μεταβολισμό του αζώτου.
Χλώριο Υ Εμπλέκεται στην πορεία του οξυγόνου κατά την φωτοσύνθεση και στη ρύθμιση των στομάτων. Διεγείρει την ΑΤΡαση που είναι υπεύθυνη για την κίνηση πρωτονίων μέσω του τονοπλάστη.

Υ: υψηλή , Χ: χαμηλή, Μ: μέτρια

Πηγή :Methodologies and Results in Grapevine Research , 2010.Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *