Το Αμπέλι , η Φύτευση

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ | 0 comments

Written by torosidiswine

27 Οκτωβρίου, 2023

Tις τελευταίες δεκαετίες , στο νομό της Ξάνθης , με κυρίαρχη την περιοχή των Αβδήρων είναι σε εξέλιξη σοβαρές προσπάθειες οινοποιών οι οποίοι κατάφεραν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση της περιοχής στον οινικό χάρτη της χώρας , παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα.

Το έτος 2013 εγκαταστήσαμε στο αγρόκτημα του οικισμού Πετεινός Ξάνθης , το πρώτο αμπελοτεμάχιο μας με οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Στο νομό της Ξάνθης , με κυρίαρχη την περιοχή των Αβδήρων είναι σε εξέλιξη σοβαρές προσπάθειες οινοποιών οι οποίοι κατάφεραν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση της περιοχής στον οινικό χάρτη της χώρας , παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα.

Ο οικισμός ενώ ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αβδήρων , γεωγραφικά απέχει μόνο πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό αμπελοτόπι σε σχέση με τα καθιερωμένα Άβδηρα , αλλά και τις υπόλοιπες αμπελοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Η επιλογή εγκατάστασης της αμπελουργικής μας εκμετάλλευσης στη συγκεκριμένη τοποθεσία σχετίζεται άμεσα με την καταγωγή μας από την περιοχή. Η διαφοροποίηση όμως της περιοχής από τις ασφαλείς επιλογές της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα (υψόμετρο – θάλασσα) , αποτέλει την πρόκληση.

Από το 2013 ως και σήμερα που έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εγκατάστασης του αμπελώνα μας , στην περιοχή αποτελεί , ίσως και την μοναδική επαγγελματική αμπελουργική εκμετάλλευση , παρά το εξαιρετικά μικρό της μέγεθος.

 

.

Η Μαλαγουζιά και το Βιδιανό είναι οι κύριες ποικιλίες της εκμετάλλευσης , ακολουθεί το Λημνιό , ενώ πολύ μικρή έκταση καταλαμβάνουν το Chardonnay και το Syrah.

Ιδιωτικές πειραματικές οινοποιήσεις , με ελάχιστες παρεμβάσεις και ανύπαρκτο τεχνολογικό εξοπλισμό αποτελούν το τεκμήριο και υποστηρίζουν την απόφαση μας να επικοινωνήσουμε την προσπάθεια μας στο κοινό.

Με αφετηρία το έτος 2021 παρουσιάζεται η πρώτη απόπειρα μας , επαγγελματικής οινοποίησης. Αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας , επιστημονικής προσέγγισης του αντικειμένου και αποκλειστικά προσωπικής ενασχόλησης σε όλα τα παραγωγικά στάδια.

 

Related Articles

Related

Καλλιέργεια σύμφωνα με το πρότυπο της βιολογικής γεωργίας

Καλλιεργούμε το αμπέλι μας σύμφωνα με το πρότυπο της βιολογικής γεωργίας. Προηγήθηκε περίοδος στην οποία εφαρμόσαμε τους κανόνες της ολοκληρωμένης παραγωγής σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRO.  Καλλιεργούμε το αμπέλι μας σύμφωνα με το πρότυπο της βιολογικής...

read more

Λημνιό Syrah Βιδιανό

Οίνος Ερυθρός Ποικιλιάκος Ξηρός με τις γηγενείς ποικιλίες Λημνιό και Βιδιανό να πλαισιώνουν την διεθνή ποικιλία Syrah.Το αμπέλι καλλιεργείται σύμφωνα με το πρότυπο της Βιολογικής Γεωργίας  σε μεταβατικό στάδιο.Οίνος Ερυθρός Ξηρός ΠοικιλιακόςΟίνος Ερυθρός Ξηρός...

read more

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

VITICULTURIST. Οίνος Λευκός Ξηρός. Μονοποικιλιακός από την ποικιλία Μαλαγουζιά. Η καλλιέργεια του αμπελιού μας γίνεται σύμφωνα με το πρότυπο της Βιολογικής Γεωργίας.  Η εφαρμογή του πρότυπου στο αμπέλι μας έχει ξεπεράσει την τριετία. Τα προϊόντα της αμπελουργικής...

read more

Join

Eγγραφή Newsletter

Μάθετε πρώτοι τα Νέα μας.