Έριζα Εμβολιασμένα Φυτά

Νοέ 24, 2018 | ΑΜΠΕΛΙ

Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών – Απόφαση 2017

ΑΜΠΕΛΙ

Written by torosidiswine

In

Με την  2919/95506, (ΦΕΚ Β΄3276/18.09.2017 : «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας» επικαιροποιείται η ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών στα αμπελουργικά διαμερίσματα της χώρας

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΡΑΚΗΣ

(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης)

Συνιστώμενες: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μοσχόμαυρο Ν, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenache Rouge N, Merlot N, Sauvignon Blanc B, Syrah N.

Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν, Αηδάνι άσπρο Β, Βιδιανό Β, Ζουμιάτικο Β (Δαμιάτης), Καρναχαλάδες Ν, Κερατσούδα Ν, Μαυροτράγανο Ν, Μαυρούδια Ν(2), Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β, Μοσχάτο άσπρο Β, Μπατίκι Β, Μπογιαλαμάδες Ν, Παμίδι Ν, Ρομπόλα Β, Σέφκα Ν, Φωκιανό Ν, Cinsaut N, Mourvedre N, Ugni Blanc B (Trebbiano).

Οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου Ν, Όψιμο Σουφλίου Β είναι επιτρεπόμενες μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα ‘Εβρου.

Η ποικιλία Ραζακί Β (Κέρινο) είναι επιτρεπόμενη στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

 

 

 

 

Οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου N, Όψιμο Εδέσσης B, Μοσχάτο Αλεξανδρείας B, Όψιμο Σουφλίου B, Ραζακί(Κέρινο) B, Σουλτανίνα B, δύνανται να καλλιεργούνται ως οινοποιήσιμες , αλλά και ως επιτραπέζιες (νωπή κατανάλωση)-χωρίς δικαίωμα στην περίπτωση αυτή να παραγάγουν οίνο προς εμπορία- σε όλη τη χώρα.

 

 

 

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Δράμας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής και Φλώρινας)

Συνιστώμενες: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μοσχόμαυρο Ν, Νεγκόσκα Ν, Ξινόμαυρο Ν (Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα και Μαύρο Ναούσης μόνο στην οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνου Π.Ο.Π. Νάουσα), Ροδίτης Rs (Αλεπού), Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Chardonnay B, Gewurztraminer Rs Grenache Rouge N, Merlot N, Riesling B, Sauvignon Blanc B, Semillon B, Syrah N.

Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν, Αγούμαστος Β, Ασπρούδα Σερρών Β, Βιδιανό Β, Βοϊδομάτης Ν, Ζουμιάτικο Β (Δαμιάτης), Κοϊνιάρικο Ν, Κορίθι Ν, Κυδωνίτσα Β, Κουκούλι Β, Λιάτικο Ν, Μαυροδάφνη Ν, Μαυροτράγανο Ν, Μαυρούδια Ν(2), Μοσχάτο άσπρο Β, Μπατίκι Β, Παμίδι Ν, Πρικνάδι Β, Ρομπόλα Β, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Σέφκα Ν, Σταυρωτό Ν (Αμπελακιώτικο μαύρο), Φωκιανό Ν, Χονδρόμαυρο Ν(2), Aglianico N, Barbera N, Cinsaut N, Cot (Malbec) N, Malvasia di Candia Aromatica B, Montepulciano N, Mourvedre N, Nebbiolo N, Negro Amaro N, Petit Verdot N, Pinot Noir N, Refosco N, Sangiovese N, Sylvaner B, Tannat N, Tempranillo N, Touriga Nacional N, Verdicchio Bianco B, Viognier B, Ugni Blanc B (Trebbiano).

Η ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου Ν είναι επιτρεπόμενη στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Σερρών, και Χαλκιδικής.

Η ποικιλία Ραζακί Β (Κέρινο) είναι επιτρεπόμενη στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Καβάλας.

Η ποικιλία Όψιμο Εδέσσης Β (Αμάσσι, Καρατζόβας, Φούστανη) είναι επιτρεπόμενη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Η ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β είναι επιτρεπόμενη στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Χαλκιδικής και Σερρών.

Η ποικιλία Τσάπουρνο Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο για τους αμπελώνες που ήδη υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και δεν επιτρέπεται η επέκταση της, λόγο χαμηλής ποιοτικής απόδοσης.

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας)

Συνιστώμενες: Μαλαγουζιά Β, Ντεμπίνα Β, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Chardonnay B, Gewurztraminer Rs    Merlot N, Riesling B.

Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν, Ασπρούδες Β(2), Βερτζαμί Ν, Βλάχικο Ν, Κορίθι Ν, Κοντοκλάδι Β, Μαυρούδια Ν(2), Μπεκάρι Ν, Μοσχοφίλερο Ν(1)(Μαυροφίλερο), Ξινόμαυρο Ν (Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα), Pinot Noir N, Sauvignon Blanc B, Syrah N.

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Μαγνησίας & Σποράδων)

Συνιστώμενες: Ασύρτικο Β, Ζαλοβίτικο Ν, Κρασάτο Ν, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μαύρο Μεσενικόλα Ν, Μονεμβασιά Β (Μονοβασιά,Μονοβασίτικο), Μοσχάτο Αμβούργου Ν* (Μοσχάτο μαύρο Τυρνάβου, μόνο για τους αμπελώνες που καλλιεργούνται στα όρια του Δήμου Τυρνάβου), Ντεμπίνα Β, Ξινόμαυρο Ν (Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα), Ροδίτης Rs (Αλεπού), Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Σταυρωτό Ν (Αμπελακιώτικο μαύρο), Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenache Rouge N, Maccabeu B, Merlot N, Sauvignon Blanc B, Syrah N.

* συνιστώμενη μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν, Ασπρούδες Β(2), Βερτζαμί Ν, Βλάχικο Ν, Βραδυανό Ν, Καρτσιώτης Ν, Κουμιώτης Β, Μαυρούδια Ν(2), Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β, Μοσχάτο Αμβούργου Ν, Μοσχάτο άσπρο Β, Μοσχάτο μαύρο Ν, Μοσχοφίλερο Ν(1) (Μαυροφίλερο), Μπατίκι Β, Ρητινό Ν, Σέφκα Ν, Συκιώτης Ν, Alicante Bouschet N, Cinsaut Ν, Gewurztraminer Rs Nebbiolo N, Riesling B, Sangiovese N, Ugni Blanc B (Trebbiano), Vermentino N.

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

[Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής (πλην της νήσου Κυθήρων), Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας]

Συνιστώμενες: Αγιωργίτικο Ν, Αηδάνι άσπρο Β, Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Βολίτσα μαύρη Ν, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρηΛ Μονεμβασιά Β (Μονοβασιά,Μονοβασίτικο), Ροδίτης Rs (Αλεπού), Ρομπόλα Β, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenache Blanc B, Grenache Rouge N, Merlot N, Refosco N, Riesling B, Sauvignon Blanc N, Syrah N.

Επιτρεπόμενες: Ασπρούδες B(2), Βερτζαμί Ν, Βραδυανό Ν, Γουστολίδι Β (Αυγουστολίδι, Βοστίλιδας), Καραμπράίμης Ν, Καστελιώτικο Ν, Κοντοκλάδι Β, Κορίθι Ν, Κοριτσάνος Ν, Λιάτικο Ν, Μαυροδάφνη Ν, Μαυροτράγανο Ν, Μαυρούδια Ν(2), Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β, Μοσχάτο άσπρο Β, Μοσχοφίλερο Ν(1) (Μαυροφίλερο), Μουδιάτικο Ν,Μούχταρο Ν, Μυγδάλι Β, Ξινόμαυρο Ν(Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα), Ρητινό Ν, Σκυλοπνίκτης Ν, Φωκιανό Ν, Aglianico N, Gewurztraminer Rs Grechetto B, Greco B, Greganico B, Maccabeu B, Pinot Noir N, Verdicchio Bianco B, Viognier B, Semillon B, Schioppettino N, Ugni Blanc B (Trebbiano).

Η ποικιλία Ραζακί Β (Κέρινο) είναι επιτρεπόμενη μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας. Ηποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου Ν είναι επιτρεπόμενη στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

[Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων) και Μεσσηνίας]

Συνιστώμενες: Αγιωργίτικο Ν {Μαύρο Νεμέας, μόνο στην οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνου Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Νεμέα}, Αηδάνι άσπρο Β, Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Αυγουστιάτης Ν, Βολίτσα μαύρη Ν, Γλυκερήθρα B, Γουστολίδι Β (Αυγουστολίδι, Βοστίλιδας), Κυδωνίτσα Β, Λαγόρθι B(1), Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μαυροδάφνη Ν, Μονεμβασιά Β (Μονοβασιά,Μονοβασίτικο), Μοσχάτο άσπρο Β, Μοσχοφίλερο Ν(1)(Μαυροφίλερο), Πετρουλιανός Β, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Ροκανιάρης Β, Ρομπόλα Β(1), Σαββατιανό  Β  (Δουμπραίνα άσπρη,  Κουντούρα άσπρη,  Περαχωρίτικο,  Σακέικο), Σκιαδόπουλο B (Σαχάρα), Σκλάβα Β, Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Cinsaut N, Gewurztraminer Rs(1), Grenache Blanc B, Grenache Rouge N, Merlot N, Refosco N, Riesling B, Sauvignon Blanc B, Syrah N, Ugni Blanc B (Trebbiano).

Επιτρεπόμενες: Ασπρούδα Πατρών Β (Σανταμεριάνα), Ασπρούδες B(2), Βερτζαμί Ν, Βηλάνα Β, Βιδιανό Β, Βιολεντό Rs, Βοϊδομάτης Ν, Βολίτσα άσπρη Β, Ζακυνθινό Β, Θράψα Ν, Θραψαθήρι Β, Καλαβρυτινό μαύρο Ν, Κολλινιάτικο Ν, Κοριτσάνος Ν, Κοτσιφάλι Ν, Μαυροτράγανο Ν, Μαυρούδια Ν(2), Μυγδάλι Β, Ξινόμαυρο Ν, Ποταμίσι Β, Σιδερίτης Rs, Σκυλοπνίχτης Ν, Φιλέρι Rs(2), Φωκιανό Ν, Χονδρόμαυρο Καλαβρύτων Ν, Ψιλόμαυρο Καλαβρύτων Ν, Arintho B, Alvarinho B, Cot (Malbec) N, Alicante Bouschet N, Malvasia di Candia Aromatica B, Mourvedre N, Negro Amaro N, Pinot Noir N, Tempranillo N, Viognier B.

Η ποικιλία Κορινθιακή Ν, είναι επιτρεπόμενη μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

H ποικιλία Σουλτανίνα Β, είναι επιτρεπόμενη μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Κορινθίας. Ηποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας)

Συνιστώμενες: Αρακλινός Ν, Αυγουστιάτης Ν, Βαρδέα Β, Βερτζαμί Ν, Γουστολίδι Β (Αυγουστολίδι, Βοστίλιδας), Ζακυνθινό Β, Θειακό B, Κακοτρύγης Β, Κατσακούλιας Ν, Κορίθι Ν, Λαγόρθι B, Μαλαγουζιά Β, Μαυροδάφνη Ν, Μοσχατέλλα Β (Μοσχαρδίνια), Μοσχάτο άσπρο Β, Μυγδάλι Β, Παπαδικό Ν, Παύλος Β, Πετροκόριθο μαύρο Ν, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Ρομπόλα Β, Σκιαδόπουλο Β (Σαχάρα), Σκοπελίτικο Ν, Χλώρες Β, Chardonnay B, Sauvignon Blanc B, Merlot N.

Επιτρεπόμενες: Αγούμαστος Β, Αμφιόνη Ν, Αρετή Β, Ασπροβέρτζαμο Β, Ασπρούδες Β(2), Βιολεντό Rs, Βοϊδομάτης Ν, Βόσσος Β, Γλυκοπάτι Ν, Κοζανίτης Β, Κοκκινοβοστίτσα Ν, Κοντοκλάδι Β, Κορφιάτης Ν, Κουτσουμπέλι Rs, Μοσχοφίλερο N(1) (Μαυροφίλερο), Πατρινό Ν, Πετροκόριθο λευκό Β, Ρομπόλα κόκκινη Ν, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Σκυλόκλημα Β, Σκυλοπνίχτης Ν, Τουρκοπούλα Rs, Τσαούσι Β, Φειδιά Ν, Φιλέρι Rs (2), Cabernet Sauvignon N.

Η ποικιλία Κορινθιακή Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλλονιάς, Λευκάδας και Ζακύνθου.

8.. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Λήμνου, Σάμου και Χίου)

Συνιστώμενες: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Λημνιό Ν (Καλαμπόκι, μόνο για τη νήσο Λήμνο), Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β, Μοσχάτο άσπρο Β.

Επιτρεπόμενες: Αγιαννιώτικο Ν, Αυγουστιάτης Ν, Βάφτρα Ν, Βιδιανό Β, Κοτσιφάλι Ν, Μαλαγουζιά Β, Μαυροτράγανο Ν, Moσχάτo μαύρο Ν, Μπεγλέρι B, Ρητινό Ν, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Φωκιανό Ν, Χιδηριώτικο Ν (Καλλονιάτικο), Χιώτικο κρασερό Ν.

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας, Μήλου, Πάρου, Νάξου, Τήνου, Μυκόνου, Άνδρου & Θήρας)

Συνιστώμενες: Αηδάνι άσπρο Β, Αηδάνι μαύρο Ν, Αθήρι Β, Αθήρι μαύρο Ν( Μαυράθηρο), Ασύρτικο Β, Μονεμβασιά Β (Μονοβασιά, Μονομβασίτικο), Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Ποταμίσι Β.

Επιτρεπόμενες: Αγιαννιώτικο Ν, Αγριογλυκάδι B, Αρμελετούσα Ν, Ασπρούδα Σαντορίνης Β, Αυγουστιάτης Ν, Βάφτρα Ν (Βάψα), Βάφτρα άσπρη Β, Βοϊδομάτης Ν, Βοϊδομάτης άσπρος Β, Γαϊδουριά Β, Γλυκάδι B, Δαφνί Β (Δαφνιά), θράψα Ν, θραψαθήρι Β, Καραμπραΐμης Ν, Κατσανό Β, Κοτσιφάλι Ν, Κουμάρι Ν, Κρητικό B, Κυδωνίτσα Β, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μαλουκάτο Β, Μανδηλαριά άσπρη Β, Μαυροκόρακας Ν (Μαυροκόκοραςλ Μαυροτράγανο Ν, Μοσχάτο άσπρο Β, Μοσχάτο μαύρο Ν, Ξερομαχαιρούδα Β, Πλατάνι Β, Πλυτό Β, Ραζακί Β, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Ροκανιάρης Β, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Σεριφιώτικο Ν, Σταυροχιώτικο N, Φλασκασύρτικο Β, Φωκιανό Ν, Ψαροσύρικο Ν.

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου, Κω, Καρπάθου και Καλύμνου)

Συνιστώμενες: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη ), Μοσχάτο άσπρο Β (Μοσχάτο Τράνι, μόνο στην οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνου Π.Ο.Π. Μοσχάτος Ρόδου), Cabernet Sauvignon N, Grenache Rouge N, Syrah N, Ugni Blanc B (Trebbiano).

Επιτρεπόμενες: Αηδάνι μαύρο Ν, Αυγουστιάτης Ν, Γαϊδουριά Β, Διμηνίτης Ν, Κυδωνίτσα Β, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μαλουκάτο Β, Μαυροθήρικο Ν, Μαυροτράγανο Ν, Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β, Ραζακί Β (Κέρινο), Σουλτανίνα Β, Φωκιανό Ν, Cinsaut N, Chardonnay B, Merlot N, Mourvedre N, Sauvignon Blanc B, Tempranillo N.

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων)

Συνιστώμενες: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Βηλάνα Β, Βιδιανό Β, Δαφνί Β (Δαφνιά), Θραψαθήρι Β, Κοτσιφάλι Ν, Λαδικινό Ν, Λιάτικο Ν, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μοσχάτο άσπρο Β (Μοσχάτο Σπίνας Μοσχάτο Μάζας), Πλυτό Β, Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenache Blanc B, Grenache Rouge N, Malvasia di Candia Aromatica B, Sauvignon Blanc B, Syrah N.

Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν, Αυγουστιάτης Ν, Βαλαίτης Β, Βοϊδομάτης Ν, Δερματάς Β, Θράψα Ν(2), Κυδωνίτσα Β, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μαυροτράγανο Ν, Μοσχοφίλερο Ν(1), Μπεγλέρι Β, Ξινόμαυρο Ν, Ραζακί Β (Κέρινο), Ρωμέϊκο Ν, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Σουλτανίνα Β, Ταχτάς Β, Τσαρδάνα Ν, Φωκιανό Ν, Alicante Bouschet N, Gewurztraminer Rs Maccabeu B, Mourvedre N, Merlot N, Roussanne B, Sylvaner B, Ugni Blanc B (Trebbiano), Viognier B.

Η ποικιλία Κοτσιφολιάτικο Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο για τους αμπελώνες που ήδη υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Δεν επιτρέπεται η επέκταση της, λόγο χαμηλής ποιοτικής απόδοσης.

  • Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η φύτευση της ποικιλίας συστήνεται σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω.
  • Ο εκθετικός αριθμός 2 υποδηλώνει ομάδες ποικιλιών λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, πχ. στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λ.π.
  • B(Λευκή), Ν (Μαύρη), Rs(Ροζέ), G(Γκρι) και β) εντός παρενθέσεως το/τα συνώνυμα αυτών

Οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου N, Όψιμο Εδέσσης B, Μοσχάτο Αλεξανδρείας B, Όψιμο Σουφλίου B, Ραζακί(Κέρινο) B, Σουλτανίνα B, δύνανται να καλλιεργούνται ως οινοποιήσιμες , αλλά και ως επιτραπέζιες (νωπή κατανάλωση)-χωρίς δικαίωμα στην περίπτωση αυτή να παραγάγουν οίνο προς εμπορία- σε όλη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση τα αμπελοτεμάχια θα πρέπει να είναι καταχωρισμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον αντίστοιχο κωδικό της οινοποιήσιμης, της επιτραπέζιας ποικιλίας ή της ξηρής σταφίδας.

Πηγή : Υπουργική Απόφαση 2919/95506, (ΦΕΚ Β΄3276/18.09.2017 : «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας»

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΡΑΚΗΣ

(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης)

Συνιστώμενες: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μοσχόμαυρο Ν, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenache Rouge N, Merlot N, Sauvignon Blanc B, Syrah N.

Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν, Αηδάνι άσπρο Β, Βιδιανό Β, Ζουμιάτικο Β (Δαμιάτης), Καρναχαλάδες Ν, Κερατσούδα Ν, Μαυροτράγανο Ν, Μαυρούδια Ν(2), Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β, Μοσχάτο άσπρο Β, Μπατίκι Β, Μπογιαλαμάδες Ν, Παμίδι Ν, Ρομπόλα Β, Σέφκα Ν, Φωκιανό Ν, Cinsaut N, Mourvedre N, Ugni Blanc B (Trebbiano).

Οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου Ν, Όψιμο Σουφλίου Β είναι επιτρεπόμενες μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα ‘Εβρου.

Η ποικιλία Ραζακί Β (Κέρινο) είναι επιτρεπόμενη στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Syrah έριζα φυτά

Our Products

Shop

Related Articles

Related

Κριτήρια προτεραιότητας για τη χορήγηση αδειών φύτευσης αμπελιού

Προκειμένου να χορηγηθούν οι άδειες νέας φύτευσης εφαρμόζονται κριτήρια προτεραιότητας όπως αυτά έχουν επιλεγεί για την κάθε περιφέρεια κάθε αγροτεμάχιο λαμβάνει βαθμολογία στο κάθε κριτήριο με βάση τον συντελεστή βαρύτητας W και τον συντελεστή συμμόρφωσης Pt. Η...

read more

Αιτήσεις για άδειες φύτευσης αμπελιού για το 2024

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της Ψηφιακής Υπηρεσίας Υποβολής Αιτήσεων Αδειών Νέων Φυτεύσεων της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ, αίτηση- υπεύθυνη δήλωση από την 1 Σεπτεμβρίου μέχρι και...

read more

Μέχρι 20 Νοεμβρίου 2023 οι αιτήσεις για την αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων της αμπελουργικής περιόδου 2023-2024.

Η περίοδος εφαρμογής της παρέμβασης αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων στην χώρα μας αφορά την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024.  Η παρέμβαση καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις: α) την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων,...

read more