Βιολογική Αμπελουργία

ΑΜΠΕΛΙ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Written by torosidiswine

In

Η συμβατική διαχείριση του αμπελώνα συνεπάγεται την εντατική χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων, για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της καλλιέργειας όσον αφορά την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα ανά μονάδα γης.

Τα χημικά λιπάσματα είναι συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία για την παροχή βασικών θρεπτικών συστατικών στα φυτά, κυρίως αζώτου, φωσφόρου και Καλίου, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των καλλιεργειών. Τα λιπάσματα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στα σύγχρονα γεωργικά συστήματα, διατηρώντας την ισορροπία των θρεπτικών ουσιών στο έδαφος και ενισχύοντας την ανάπτυξη των φυτών.

 

Ωστόσο, η χρήση χημικών λιπασμάτων έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Αν και έχουν συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων, η υπερβολική και μη ισορροπημένη χρήση τους έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανησυχίες για το περιβάλλον και την υγεία.

Επιστημονικές εξελίξεις αναδεικνύουν τις επιζήμιες επιπτώσεις τους στην υγεία του εδάφους και την ποιότητα των υπόγειων υδάτων.  Τα προβλήματα που προκαλούνται από τα χημικά λιπάσματα εκτείνονται πέρα από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Συμπεριλαμβάνουν τους σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και μακροπρόθεσμα ζητήματα γεωργικής βιωσιμότητας. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων , για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων των χημικών λιπασμάτων, καλύπτοντας παράλληλα τις παγκόσμιες απαιτήσεις τροφίμων.

 

Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία περιλαμβάνουν ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, νηματωδοκτόνα και τρωκτικοκτόνα. Τα ζιζανιοκτόνα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (περίπου 40%), ακολουθούμενα από τα εντομοκτόνα (17%) και τα μυκητοκτόνα (10%). Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ζιζανίων, εντόμων, ασθενειών και άλλων παρασίτων που απειλούν την παραγωγή καλλιεργειών. Ωστόσο, η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων έχει οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα περιβάλλοντος και υγείας. Ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το φυσικό περιβάλλον, επηρεάζοντας ωφέλιμες ομάδες εντόμων, υδρόβια είδη και μικροοργανισμούς του εδάφους. Τα φυτοφάρμακα μπορούν να συσσωρευτούν στο έδαφος και το νερό, προκαλώντας βλάβη στα οικοσυστήματα και απώλεια.

 

Organic Viticulture  | Organic Wines

Καλλιεργούμε το αμπέλι μας κατά το πρότυπο της Βιολογικής Γεωργίας. Τα κρασιά μας είναι Πιστοποιημένα Βιολογικά.

Αν και τα φυτοφάρμακα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας και στη διατροφή του αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού, η χρήση τους έχει σημαντικό κόστος για τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία. Οι αρνητικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών και η ανάπτυξη βιολογικών φαρμάκων, για την προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της ανθρώπινης ευημερίας.

Η αμπελουργία είναι ένας εντατικός τομέας της γεωργίας που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό χρήσης γης (Roselli et al., 2020). Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η βιολογική αμπελουργία αρχίζει να εξαπλώνεται σε μεγαλύτερες περιοχές (Meissner et al., 2019). Η βιολογική αμπελοκαλλιέργεια συγκεντρώνεται κυρίως στην Ευρώπη (πάνω από 85% – OIV, 2019). Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, στην Ισπανία,  Ιταλία και  Γαλλία εντοπίζεται  η πλειονότητα των περιοχών βιολογικής καλλιέργειας αμπέλου (Mann et al., 2012)

Το 2019, συνολικά 63 χώρες σε όλες τις ηπείρους συμμετείχαν στη βιολογική αμπελουργία και η πιστοποιημένη βιολογική επιφάνεια αμπελώνα εκτιμήθηκε σε 454 kha, αντιπροσωπεύοντας  το 6,2% της συνολικής έκτασης αμπελώνων παγκοσμίως.

Η βιολογική αμπελοκαλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας σταφυλιών που εφαρμόζει βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών. Οι βασικές αρχές του περιλαμβάνουν τη διατήρηση της υγείας του εδάφους και τη χρήση βιολογικών ελέγχων και οργανικά εγκεκριμένων ουσιών για τη διαχείριση παρασίτων και ασθενειών αντί συνθετικών φυτοφαρμάκων, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η βιολογική αμπελουργία χρησιμοποιεί πρακτικές που εξοικονομούν νερό και τηρεί τα πρότυπα βιολογικής πιστοποίησης.

Η ευρωπαϊκή έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει στους αμπελουργούς διάφορες λύσεις διαχείρισης του εδάφους με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και λιγότερο επιθετικές με το έδαφος και το περιβάλλον (Dobrei et al., 2015). Επίσης, υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση των συμβατικών λιπασμάτων και των κλασικών σχημάτων καταπολέμησης ασθενειών και εχθρών, ώστε να επιτευχθεί ποσοτική και ποιοτική παραγωγή σταφυλιών σε σύγκριση με τη συμβατική αμπελουργία, σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον συνθήκες (Merot et al., 2020). Ωστόσο, αυτές οι νέες λύσεις πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε ποικιλίας, τους εδαφοκλιματικούς παράγοντες κάθε περιοχής καλλιέργειας σταφυλιών και τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες κάθε αμπελώνα (Dobrei et al., 2016).

Για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες κλιματικές, κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, οι αγρότες πρέπει να τροποποιήσουν τα συστήματα καλλιέργειας τους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης (Wery and Langeveld 2010).

Τα πειραματικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η συνθετική χημική φυτοπροστασία μπορεί να αντικατασταθεί από πιο φιλικά προς το περιβάλλον αλλά λιγότερο αποτελεσματικά συστατικά (βιοέλεγχος) και αυξημένη πρόληψη της επανεμφάνισης επιβλαβών οργανισμών (π.χ. σε αμπελώνες, Lafond et al. 2013). Τα μέτρα αυτά απαιτούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των φυτών και των ασθενειών σε επίπεδο αγρού και βαθύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των διαφόρων συνιστωσών του συστήματος καλλιέργειας για την κατάλληλη προσαρμογή των παρεμβάσεων (Léger and Naud 2009; Barzman κ.ά. 2015). Με τη σειρά του, αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση της πολυπλοκότητας του συστήματος καλλιέργειας.

 

Πηγές

Sales, L.R.; Rigobelo, E.C. The Role of Bacillus sp. in Reducing Chemical Inputs for Sustainable Crop Production. Agronomy 202414, 2723. https://doi.org/10.3390/agronomy14112723

Tziolas, E.; Karampatea, A.; Karapatzak, E.; Banias, G.F. Balancing Efficiency and Environmental Impacts in Greek Viticultural Management Systems: An Integrated Life Cycle and Data Envelopment Approach. Sustainability 202416, 9043. https://doi.org/10.3390/su16209043

Merot, A., Wery, J. Converting to organic viticulture increases cropping system structure and management complexity. Agron. Sustain. Dev. 37, 19 (2017). https://doi.org/10.1007/s13593-017-0427-9

OIV https://www.oiv.int/organic-viticulture-is-gaining-terrain.

Related Articles

Related

Κριτήρια προτεραιότητας για τη χορήγηση αδειών φύτευσης αμπελιού

Προκειμένου να χορηγηθούν οι άδειες νέας φύτευσης εφαρμόζονται κριτήρια προτεραιότητας όπως αυτά έχουν επιλεγεί για την κάθε περιφέρεια κάθε αγροτεμάχιο λαμβάνει βαθμολογία στο κάθε κριτήριο με βάση τον συντελεστή βαρύτητας W και τον συντελεστή συμμόρφωσης Pt. Η...

Διαβάστε Περισσότερα

Αιτήσεις για άδειες φύτευσης αμπελιού για το 2024

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της Ψηφιακής Υπηρεσίας Υποβολής Αιτήσεων Αδειών Νέων Φυτεύσεων της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ, αίτηση- υπεύθυνη δήλωση από την 1 Σεπτεμβρίου μέχρι και...

Διαβάστε Περισσότερα

Μέχρι 20 Νοεμβρίου 2023 οι αιτήσεις για την αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων της αμπελουργικής περιόδου 2023-2024.

Η περίοδος εφαρμογής της παρέμβασης αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων στην χώρα μας αφορά την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024.  Η παρέμβαση καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις: α) την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων,...

Διαβάστε Περισσότερα