Το Αμπελι Η Φυτευση

Το Αμπελι Η Φυτευση

Tις τελευταίες δεκαετίες , στο νομό της Ξάνθης , με κυρίαρχη την περιοχή των Αβδήρων είναι σε εξέλιξη σοβαρές προσπάθειες οινοποιών οι οποίοι κατάφεραν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση της περιοχής στον οινικό χάρτη της χώρας , παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα.

Το έτος 2013 εγκαταστήσαμε στο αγρόκτημα του οικισμού Πετεινός Ξάνθης , το πρώτο αμπελοτεμάχιο μας με οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Ο οικισμός ενώ ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αβδήρων , γεωγραφικά απέχει μόνο πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό αμπελοτόπι σε σχέση με τα καθιερωμένα Άβδηρα , αλλά και τις υπόλοιπες αμπελοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Σαφώς η επιλογή εγκατάστασης της αμπελουργικής μας εκμετάλλευσης στη συγκεκριμένη τοποθεσία σχετίζεται άμεσα με την καταγωγή μας από την περιοχή , όμως η διαφοροποίηση της περιοχής από τις ασφαλείς επιλογές της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα (υψόμετρο – θάλασσα) , αποτέλεσε την πρόκληση.

Από το 2013 ως και σήμερα που έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εγκατάστασης του αμπελώνα μας , στην περιοχή αποτελεί , ίσως και την μοναδική επαγγελματική αμπελουργική εκμετάλλευση , παρά το εξαιρετικά μικρό της μέγεθος.

Η Μαλαγουζιά και το Βιδιανό είναι οι κύριες ποικιλίες της εκμετάλλευσης , ακολουθεί το Λημνιό , ενώ πολύ μικρή έκταση καταλαμβάνουν το Chardonnay και το Syrah.

Ιδιωτικές πειραματικές οινοποιήσεις , με ελάχιστες παρεμβάσεις και ανύπαρκτο τεχνολογικό εξοπλισμό υπήρξαν το τεκμήριο και υποστηρίζουν την απόφαση μας να επικοινωνήσουμε την προσπάθεια μας στο κοινό.

Με αφετηρία το έτος 2021 παρουσιάζεται η πρώτη απόπειρα μας , επαγγελματικής οινοποίησης , προϊόν μιας μακρόχρονης προσπάθειας , επιστημονικής προσέγγισης του αντικειμένου και αποκλειστικά προσωπικής ενασχόλησης σε όλα τα παραγωγικά στάδια.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *