Λεπτομερειες διαχειρισης των νεων αδειων φυτευσης αμπελιου με οινοποιησιμες ποικιλιες

Επικαιροποιήθηκε η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαχείριση των νέων αδειών φύτευσης αμπελιού με οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Με την απόφαση καθορίζονται:

η διαδικασία των αιτήσεων,

τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας,

η διαδικασία ενστάσεων,

οι κυρώσεις και

η διαδικασία χορήγησης αδειών

για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

Για κάθε έτος η διαθέσιμη έκταση για χορήγηση αδειών νέας φύτευσης αντιστοιχεί στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου του προηγούμενου έτους.

Εφόσον οι επιλέξιμες αιτήσεις αδειοδότησης που υποβάλλονται εντός του έτους αφορούν συνολική έκταση μικρότερη από την διαθέσιμη για το έτος έκταση, εγκρίνονται όλες οι σχετικές άδειες.

Σε περίπτωση που η συνολική έκταση των επιλέξιμων αιτήσεων υπερβαίνει τη διαθέσιμη προς χορήγηση έκταση, τότε η χορήγηση πραγματοποιείται σε επίπεδο οκτώ (8) περιφερειών και σύμφωνα με κριτήρια προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί για την κάθε μία από αυτές..

Τα διαθέσιμα στρέμματα σε επίπεδο περιφερειών (1 έως 8) καθορίζονται στο ποσοστό 1% της φυτεμένης έκτασης εκάστης περιφέρειας, όπως αυτές ανακοινώνονται στην ετήσια απογραφή του προηγούμενου έτους.

Για την κατανομή των αδειών νέας φύτευσης ορίζονται οι παρακάτω οκτώ (8) περιφέρειες:

1. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

2. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

3. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

4. ΘΕΣΣΑΛΙΑ

5. ΑΤΤΙΚΗ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

6. ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

7. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

8. ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ, ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΚΡΗΤΗ, και ΗΠΕΙΡΟΣ

Για να είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις θα πρέπει ο αιτών να διαθέτει αγροτεμάχιο/α έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση που αιτείται.

Η αιτούμενη έκταση για άδεια νέας φύτευσης δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια και ως ελάχιστη αιτούμενη έκταση ανά αγροτεμάχιο ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.

Οι εκτάσεις μπορεί να είναι ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες.

Προκειμένου να χορηγηθούν οι άδειες νέας φύτευσης εφαρμόζονται τα κριτήρια προτεραιότητας της όπως αυτά έχουν επιλεγεί για την κάθε περιφέρεια.

Κάθε αγροτεμάχιο λαμβάνει βαθμολογία στο κάθε κριτήριο με βάση τον συντελεστή βαρύτητας W και τον συντελεστή συμμόρφωσης Pt.

Η κατάταξη των επιλέξιμων μεμονωμένων αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά με εφαρμογή του γενικού τύπου:

Pt=W1*Pt1 + W2*Pt2 + W3*Pt3 + W4*Pt4 + W5*Pt5

Όπου: Pt= σύνολο βαθμών που αποδίδονται σε μια συγκεκριμένη μεμονωμένη αίτηση

W1, W2, W3, W4, W5 = συντελεστής βαρύτητας κριτηρίων

Pt1, Pt2, Pt3, Pt4, Pt5 = συντελεστής συμμόρφωσης με τα κριτήρια

Όταν η μεμονωμένη αίτηση περιλαμβάνει περισσότερα του ενός αγροτεμάχια, η ανωτέρω βαθμολόγηση υπολογίζεται για κάθε αιτούμενο αγροτεμάχιο ξεχωριστά.

Τα κριτήρια προτεραιότητας είναι τα εξής:

Κριτήριο Α

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης (νεοεισερχόμενοι).

Για το κριτήριο Α ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας W1 και οι συντελεστές συμμόρφωσης Pt1.

Κριτήριο Β

Εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Για το κριτήριο Β ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας W2 και οι συντελεστές συμμόρφωσης Pt2.

Κριτήριο Γ

Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς.

Για το κριτήριο Γ ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας W3 και ο συντελεστής συμμόρφωσης Pt3.

Κριτήριο Δ

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Για το κριτήριο Δ ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας W4 και ο συντελεστής συμμόρφωσης Pt4.

Κριτήριο Ε

Προηγούμενη συμπεριφορά του παραγωγού.

Για το κριτήριο Ε ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας W5 και ο συντελεστής συμμόρφωσης Pt5.

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, έτους 2020, υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ, αίτηση- υπεύθυνη δήλωση από την 10η Απριλίου μέχρι και την 10η Μαΐου 2020.

Για τη χορήγηση αδειών νέας φύτευσης από το έτος 2021 και μετά, οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους της χορήγησης των εν λόγω αδειών, δηλαδή για τη χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης του έτους 2021 οι αιτήσεις θα κατατεθούν από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.

Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα) και οι συντεταγμένες των κορυφών, κάθε αγροτεμαχίου, για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του.

Επιπλέον απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών ιδιοκτησίας.

Οι αιτούντες των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται μπορούν να υποβάλουν ένσταση μέσω της εφαρμογής , εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής ενημέρωσής τους στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

Μετά την εξέταση των ενστάσεων επί της βαθμολογίας των αιτήσεων αυτές κατατάσσονται με φθίνουσα σειρά βαθμολογίας. Οι αιτούντες ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την βαθμολογία της αίτησής τους το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου.

Η χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης γίνεται ηλεκτρονικά.

Η χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης στους αιτούντες γίνεται το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου.

Εφόσον οι επιλέξιμες αιτήσεις δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως, οι αιτούντες ενημερώνονται ηλεκτρονικά σχετικά με τους λόγους της απόφασης αυτής.

Εφόσον η άδεια που χορηγήθηκε αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 50% της έκτασης που ζητείται στην αίτηση, ο αιτών μπορεί να αρνηθεί την άδεια αυτή εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία χορηγήθηκε η άδεια, χωρίς να υποστεί κυρώσεις, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ.

Σε αυτή την περίπτωση αν υπάρξουν αδιάθετες εκτάσεις , τότε οι εκτάσεις αυτές θα διατεθούν το επόμενο έτος, πέραν του ποσοστού του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων που θα αποφασιστεί να διατεθεί

Οι άδειες νέας φύτευσης ισχύουν για τρία έτη από την ημερομηνία της χορήγησής τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον αιτούντα.

Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις και μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της άδειας νέας φύτευσης, οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα με αίτησή τους στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. να αλλάξουν την έκταση για την οποία έχει χορηγηθεί η άδεια με άλλη έκταση αντίστοιχου μεγέθους και υπό τον όρο ότι η νέα έκταση συμμορφώνεται με τα ίδια κριτήρια προτεραιότητας της αρχικής έκτασης.

Τα τεμάχια για τα οποία χορηγείται άδεια φύτευσης οφείλουν να παραμείνουν στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδόθηκε η άδεια, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία χορήγησης αυτής.

Στην περίπτωση που ο παραγωγός δεν χρησιμοποιήσει την χορηγούμενη άδεια φύτευσης σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της χορηγηθείσας έκτασης εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου των τριών ετών, τότε υπόκεινται σε αποκλεισμό υποβολής νέας αίτησης/υπεύθυνης δήλωσης για άδεια νέας φύτευσης για τα πέντε επόμενα ημερολογιακά έτη εκτός και αν γίνει αποδεκτή ένστασή του για ανωτέρα βία.

Αν μετά τη φύτευση διαπιστωθεί ότι ο παραγωγός χρησιμοποίησε την χορηγούμενη άδεια φύτευσης καταστρατηγώντας ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια προτεραιότητας για τα οποία η αίτησή του είχε λάβει βαθμολογία, τότε η φύτευση χαρακτηρίζεται ως μη εγκεκριμένη σύμφωνα με το άρθρο 71 του Καν(ΕΕ)1308/2013 και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 46 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2018/273 της Επιτροπής.

Πηγή : Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (Ε.Κ) αριθ. 1308/2013 (Ε.Ε) αριθ. 2018/273 και (Ε.Ε) αριθ. 2018/274, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *