Ιχνοστοιχεία στη λίπανση του αμπελιού. Η περίπτωση του μαγνησίου Mg

 

Τα φυτά προσλαμβάνουν το μαγνήσιο με τη μορφή του δισθενούς ιόντος. Γενικά τα συμπτώματα έλλειψης εμφανίζονται ως μεσονεύρια χλώρωση των γηραιοτέρων φύλλων. Το μαγνήσιο αποτελεί απαραίτητο συστατικό της χλωροφύλλης αλλά και της λειτουργικής ικανότητας του ΑΤΡ σε πολλές αντιδράσεις. Είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση πολλών ενζύμων στη φωτοσύνθεση , στη διαπνοή και στο σχηματισμό του DNA και του RNA (Salisbury and Ross, 1992).

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε ελαφρά , όξινα εδάφη με χαμηλό περιεχόμενο σε μαγνήσιο. Αμμώδη εδάφη με υψηλή συγκέντρωση καλίου , καθώς και ασβεστώδη εδάφη μπορούν επίσης να ευνοήσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων μαγνησίου. Η υπερβολική χρήση αμμωνιακών και καλιούχων λιπασμάτων μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα (Pearson and Goheen, 1988).

Στα είδη του γένους Vitis spp τα συμπτώματα έλλειψης εμφανίζονται κυρίως με δύο μορφές. Στις αρχές της βλαστικής περιόδου με τη μορφή της μεσονεύριας χλώρωσης και αργότερα με τη μορφή μεσονεύριου κιτρινίσματος. Αργότερα στη βλαστική περίοδο τα συμπτώματα έλλειψης εμφανίζονται κυρίως στα φύλλα της βάσης , ενώ οι πρώτες ενδείξεις της έλλειψης εμφανίζονται συνήθως λίγο πριν από την άνθηση , ως μικρές πράσινο καστανές κηλίδες κοντά στο περιθώριο και στους μεσονεύριους ιστούς των νεαρών φύλλων (Pearson and Goheen, 1988).

Η πρόσληψη του μαγνησίου μελετήθηκε από τον Conradie (1981). Η πρόσληψη του μαγνησίου ήταν σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια το βλαστικού κύκλου του φυτού , οπότε η προσθήκη του είναι επίκαιρη από λίγο πριν την άνθηση και μέχρι τη φυσιολογική πτώση των φύλλων.

Όπως συμβαίνει και με άλλα θρεπτικά συστατικά το είδος του υποκειμένου μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη του μαγνησίου. Οι Garcia et al. (2001) εξέτασαν την επίδραση τριών διαφορετικών υποκειμένων (101-14, 3309 C, SO4) σχετικά με την ικανότητα τους να προσλαμβάνουν το μαγνήσιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φυτά που ήταν εμβολιασμένα στο υποκείμενο 3309 C παρουσίασαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μαγνησίου ενώ τα 101-14 και SO4 ακολουθούσαν. Κατά αντιστοιχία με άλλα θρεπτικά στοιχεία η κατάρτιση προγράμματος λίπανσης μαγνησίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο.

Πηγή : Cooperative Research Center for Viticulture 2006. Grapevine Nutrition Literature Review.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *