Το Αμπελι Η Φυτευση

Το Αμπελι Η Φυτευση

Tις τελευταίες δεκαετίες , στο νομό της Ξάνθης , με κυρίαρχη την περιοχή των Αβδήρων είναι σε εξέλιξη σοβαρές προσπάθειες οινοποιών οι οποίοι κατάφεραν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση της περιοχής στον οινικό χάρτη της χώρας , παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα.

Το έτος 2013 εγκαταστήσαμε στο αγρόκτημα του οικισμού Πετεινός Ξάνθης , το πρώτο αμπελοτεμάχιο μας με οινοποιήσιμες ποικιλίες της αμπέλου.

Ο οικισμός ενώ ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αβδήρων , γεωγραφικά απέχει μόνο πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό αμπελοτόπι για την ανάπτυξη των οινοποιήσιμων ποικιλιών της αμπέλου σε σχέση με τα καθιερωμένα Άβδηρα , αλλά και τις υπόλοιπες αμπελοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Σαφώς η επιλογή εγκατάστασης της αμπελουργικής μας εκμετάλλευσης στη συγκεκριμένη τοποθεσία σχετίζεται άμεσα με την καταγωγή μας από την περιοχή , όμως η διαφοροποίηση της περιοχής από τις ασφαλείς επιλογές της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα (υψόμετρο – θάλασσα) , αποτέλεσε την πρόκληση.

Από το 2013 ως και σήμερα που έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εγκατάστασης του αμπελώνα μας , στην περιοχή αποτελεί , ίσως και την μοναδική επαγγελματική αμπελουργική εκμετάλλευση , παρά το εξαιρετικά μικρό της μέγεθος.

Η Μαλαγουζιά και το Βιδιανό είναι οι κύριες ποικιλίες της εκμετάλλευσης , ακολουθεί το Λημνιό , ενώ πολύ μικρή έκταση καταλαμβάνουν το Chardonnay και το Syrah.

Ιδιωτικές πειραματικές οινοποιήσεις , με ελάχιστες παρεμβάσεις και ανύπαρκτο τεχνολογικό εξοπλισμό υπήρξαν το τεκμήριο και υποστηρίζουν την απόφαση μας να επικοινωνήσουμε την προσπάθεια μας στο κοινό.

Με αφετηρία το έτος 2021 παρουσιάζεται η πρώτη απόπειρα μας , επαγγελματικής οινοποίησης , προϊόν μιας μακρόχρονης προσπάθειας , επιστημονικής προσέγγισης του αντικειμένου και αποκλειστικά προσωπικής ενασχόλησης σε όλα τα παραγωγικά στάδια.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *